2019: Asiakkaan vahva tunnistaminen tekstarimaksamisessa

ONKO SINULLA JO MOBIILIVARMENNE KÄYTÖSSÄ?

Suomen maksupalvelulainsäädäntö muuttuu EU:n päivitetyn maksupalveludirektiivin edellyttämällä tavalla. Puhelinlaskulla veloitettavien palveluiden osalta tämä tarkoittaa sitä, että syyskuun 15. päivästä 2019 alkaen joissakin maksutapahtumissa tarvitaan niin sanottu asiakkaan vahva sähköinen tunnistaminen.

Vahva sähköinen tunnistaminen liittyy käytännössä tilanteisiin, joissa fyysisiä tuotteita - esimerkiksi virvoitusjuomia - maksetaan tekstiviestillä tai operaattorien Mobiilimaksulla. Tällöin tunnistautuminen tapahtuu opeaattorien mobiilivarmenteella.

Kannattaa huomata, että tarjolla olevista puhelinlaskulla veloitettavista hyödykkeistä suuri osa on kuitenkin muita kuin edellä mainittuja fyysisiä tuotteita. Toisin sanoen ne ovat digitaalisia palveluita tai perinteisiä maksullisia puhelinpalveluita, ja niihin liittyvissä maksutapahtumissa ei jatkossakaan tarvita edellä kuvattua vahvaa tunnistamista ja niitä voi siis käyttää ilman mobiilivarmennettakin.

Joka tapauksessa kuluttajien on hyvä ottaa mobiilivarmenne hyvissä ajoin käytöön, koska sen avulla pystyy maksutapahtumien lisäksi kätevästi tunnistautumaan erilaisiin verkkopalveluihin, esimerkiksi moniin julkisiin terveys- ja muihin palveluihin.

Lue lisää mobiilivarmenteesta ja sen käyttöönotosta täältä.