I luku Johdanto

I luku JOHDANTO

Puhelinpalvelumarkkinoita valvoo MAPEL (Maksullisten puhelinpalveluiden eettinen lautakunta), joka on perustettu vuonna 1998.

MAPEL on luottamustoimielin, jonka toimivalta perustuu vapaaehtoisuuteen ja itsesääntelyyn. MAPELiin kuuluu puheenjohtajan lisäksi jäseniä, jotka edustavat eettistä, markkinoinnillista ja juridista asiantuntemusta. Lautakunnassa ovat edustettuina kaikki toimijatahot. Erityisesti kuluttajien, palveluntuottajien ja teleyritysten mielipiteet ovat lautakunnassa edustettuina. Lautakunnan apuna toimii puhelinpalveluasiamies.

MAPEL ja puhelinpalveluasiamies muodostavat sähköisten lisäarvopalveluiden itsesääntelyorganisaation, johon voivat turvautua niin palveluntuottajat, kuluttajat, teleyritykset, viranomaiset kuin mediakin, kun heille ilmaantuu maksullisiin puhelinpalveluihin liittyviä kysymyksiä. MAPELin toiminta ja päätökset perustuvat sähköisten lisäarvopalveluiden tuottamisen perusnormistoon, voimassa olevaan lainsäädäntöön ja viranomaismääräyksiin.

MAPEL ja puhelinpalveluasiamies valvovat perusnormiston noudattamista. MAPELin tehtävänä on luoda ja ylläpitää alalla toimivien keskuudessa hyvää palvelutuotantotapaa.

MAPEL on perustettu vastaamaan erityisesti kuluttajien ongelmiin, joita he kokevat käyttäessään uusien teknologioiden mahdollistamia sähköisiä lisäarvopalveluita. Puhelinpalveluiden tuottamisen perusnormisto on laadittu ensimmäisen kerran vuonna 1995. Tämä on sen viides painos. Sähköisten lisäarvopalveluiden tuottamisen perusnormisto määrittää ne rajat, joissa palveluntuottaja liikkuu tuottaessaan lisämaksullisia palveluita.

Sähköisten lisäarvopalveluiden tuottamisen perusnormiston tavoitteena on saada kaikkien tuottajien palveluiden tarjontaan liittyvät toiminnot hyvän ja käytäntöjen mukaisiksi. Tällaisia ovat erityisesti markkinointiin, numerointiin, hintatietoihin ja palveluiden luokitteluun liittyvät kysymykset.

Noudattamalla perusnormistoa ja MAPEL:in suosituksia palveluntuottaja voi olla varma siitä, että hänen palvelunsa ovat laadukkaita ja hyväksyttyjä.

 

Takaisin normiston sisällysluetteloon.